Sindromul COUVADE

“Sindromul Couvade este o condiţie în care partenerul de viaţă experimentează o parte din simptomele unei viitoare mămici. Deşi nu este recunoscut drept un sindrom real, simptomele pe care bărbaţii le pot avea pot fi atât de severe încât să le afecteze viaţa de zi cu zi.
Sindromul Couvade sau sindromul ,,tăticilor însărcinaţi” este unul din acele lucruri cu care nu ne întâlnim în fiecare zi, dar despre care trebuie să citim măcar din curiozitate.” Sursa newsmed.ro
Corpul este un instrument valoros pentru înțelegerea psihicului nostru. Prin reacțiile lui, ne trimite semne. Stiti asta deja, pentru ca predicăm acest lucru mereu si incercam sa educam zilnic pe oricine intalnim in cale: ascultati-va corpul, el stie primul – el simte primul – el da alarma primul – el va ajuta primul.
În cazul unei reacții “couvade”, bărbatul poate face față diferitelor tulburări psihologice care se manifestă fizic. Burtica care ii creste anormal de repede sau de mult se poate datora:
🧠 Dificultate în integrarea noii sale identități de tată
🧠 O teamă legată de responsabilitățile pe care le presepun nașterea bebelușului său
🧠 O nevoie de atenție într-un moment în care mama este în centrul preocupărilor
🧠 Nevoia de a participa la munca de sarcină efectuată de mamă
🧠 O gelozie față de capacitatea creatoare a femeilor
Simțirea acestor simptome este o oportunitate, de fapt, pentru bărbați de a se uita în psihicul lor. Acesta este momentul potrivit pentru a rezolva anumite probleme psihologice care au fost îngropate în masculinitatea lor impusa de societate, sau pur și simplu pentru a avea sprijin pentru a trăi mai bine această perioadă de tranziție.
Să luăm pe rând, acum, cam ce se poate face in cazul in care intalniti barbati care participa la sarcină cu o “proprie sarcină”:
- Pot să consulte un psiholog. Important, când apare sindrumul Couvade, este ca un bărbat să își trateze conflictul interior.
- Comunicarea cu partenera sau/si cu anturajul. Dincolo de terapeut, relatiole de zi cu zi trebuie intarite si descoperit sau redescoperit ritmul fiecaruia psihologic, astfel incat perioada sarcinii sa nu ramana ca o trauma, ci ca un timp al inradacinarii relatiilor in noua structura familiala care se va naste.
- Implicare activă în sarcina și pregatirile pentru a primi noul copil:
– participarea la cursuri prenatale,
– Implicarea în aranjarea casei,
– prezenta la cabinet impreuna cu mămica. - Sedinte de kinetoterapie pentru cuplu, mai ales dacă burtica nu este singura manifestare. Conform relatărilor, cei care suferă de sindromul Couvade vor avea și dureri lombare sau de picioare și grețurile matinale …
- Iar acestea ne duc către Uleiuri Esențiale care pot fi folosite atât pentru mamica cat si pentru partenerul prins în vâltoarea sindromului “taticului însărcinat”.
Iată câteva uleiuri care merg foarte bine:
🧸 grețuri matinale – #Menta, #Spearmint, #Zengest inhalate direct din sticlă sau din palma făcută cauș
🧸 dureri lombare – #Deepblue gama, #salvie spaniolă, salvie, #copaiba, #ghimbir, #brazii in general. Daca mămica are limitări din cauza sarcinii, barbatii pot fi mai liberi in folosirea Uleiurilor Esentiale, insa grija mare sa nu se considera ca se poate face usor transferul de la el la ea.
🧸 fiind o problema psihosomatica regasim aici – #Adaptiv, #Serenity, #Balance #Peace sau #Cheer sau #Osmanthus, precum si #Melaleuca care aplicata pe piept il ajuta sa isi protejeze spatiul personal, pe care este posibil ca unii sa il simta invadat.
Este bine să devenim conștienși de nevoile celuilalt și să ne scoatem empatia și o practicăm pentru ca este un sindrom real, care de cele mai multe ori înseamnă “Te iubesc și o simt mult prea intens ca să pot să îmi controlez emoțiile” sau ” Vreau sa fiu cel mai grozav tata pentru copilul meu si ma sperie gândul ca nu voi reusi“.
Nu-i așa că am gândit toate astea si fără să facem burtica🙄?
V-ați uitat la burtă? Bineînțeles că si eu m-am uitat😀. Cine știe, poate unii încă am rămas cu ea de pe atunci, fără să ne dăm seama de unde, cum și de ce ?
Puteți porni de aici …
Spor la bine!
Autor: Ana Maria Huzum
Educator în aromaterapie Domama
ID doTERRA 3883096
Contactează-ne și pe:
Citește și despre
- Toate articolele
- Blog

Nervul Facial Fața. Am putea vorbi valuri-valuri de cuvinte despre ea. Deoarece este atât de importantă pentru omul modern! Să...

Nervul Ulnar În lumea europeană (și veche și modernă), am fost învățați că este de bun simți să saluți “dând...

Nervul Trigemen Hai că nu am terminat cu capul … mai avem acolo destui nervi, care atunci când pățim ceva,...

Nervul Pudendal Nervul Pudendal este unul dintre cei mai importanți nervi din zona pelvină. Deși nu e la fel de...

Nervul Sciatic NERVUL SCIATIC putem spune că reprezintă, în corpul uman, puntea către mobilitate și confort. Nervul sciatic este cel...

Nervul vag – super-eroul (tăcut) al corpului tău “Ai simțit vreodată că nu reușești să te relaxezi cu adevărat, că...

Sindromul COUVADE “Sindromul Couvade este o condiţie în care partenerul de viaţă experimentează o parte din simptomele unei viitoare mămici....

Kit-ul Esențial doTERRA E asa placut sa stiu ca am in casa si mereu la indemana tot ce imi trebuie...

Uleiul Esențial de Mentă Ulei esential din kitul Home Essential, alaturi de lavanda, #menta poate fi cel mai versatil ulei...